I slutten av januar dro en delegasjon på ti utviklere fra Eye-share til NDC London 2025 – en av de mest anerkjente utviklerkonferansene, kjent for sitt høye nivå og spennende innhold. Her fikk vi muligheten til å lære mer om de nyeste verktøyene, metodene og ikke minst, de mest omdiskuterte teknologiene, som AI.
“For en gøy opplevelse! Vi møtte engasjerte og kunnskapsrike utviklere, fikk faglig påfyll og hadde mange gode diskusjoner. Det var inspirerende å lære av noen av de skarpeste hodene i bransjen – inkludert Microsoft – og ikke minst utforske verdens minste C#-program med Steve Gordon. En tur som både styrket teamet og ga verdifull innsikt!”
- Magnus King, teknisk løsningskonsulent hos Eye-share.
Scott Hanselman åpnet konferansen knallsterkt med en keynote om AI. Men i stedet for bare å hype teknologien, leverte han en frisk og nødvendig realitetsorientering.
Hanselman viste hvordan LLM-er (Large Language Models) fungerer, og hvorfor de i bunn og grunn er svært avanserte autofullføringsmotorer. Han minnet oss på at AI-verktøy er nyttige, men også uforutsigbare – noe som betyr at vi må bruke dem kritisk. Det viktigste budskapet? Bruk AI som en sparringspartner, ikke en fasit.
For noen av oss, blant annet Daniel, satte keynoten tonen for resten av konferansen.
“AI var et gjennomgående tema på NDC London, noe som viser både utviklernes interesse og teknologiens voksende innflytelse. Mange har et todelt syn på AI – nysgjerrighet og fascinasjon på den ene siden, bekymring for etiske problemstillinger og jobbforskyvning på den andre. Dette kom tydelig frem i foredragene og diskusjonene gjennom uka.
For utviklere som meg ble AI løftet frem som en ressurs for smartere produktutvikling, automatisering av kjedelige oppgaver og forbedret kodekvalitet. Vi fikk også se hvordan AI kan integreres i programvare for å skape bedre brukeropplevelser. NDC London viste oss at AI ikke er en trend – det er en teknologi vi må omfavne for å holde oss relevante.” – Daniel Andre Aviles Herlufsen
- Daniel Andre Aviles Herlufsen, Technical Solution Consultant.
For andre var det noen få sesjoner om mer organisatoriske og strukturelle spørsmål som fanget oppmerksomheten vår.
For andre var det de mer arkitektoniske og organisatoriske sesjonene som gjorde størst inntrykk.
“Konferansen bekreftet at vi gjør mye riktig, men også at det alltid er rom for forbedring. Min favorittøkt var ‘Thinking Like an Architect’, som handlet om å gjøre teamet smartere ved å dele beslutningsprosesser, avdekke blindsoner og bruke modeller og metaforer til å binde sammen ulike deler av organisasjonen.” – Espen Jakobsen, Seniorutvikler
“Helt enig! Jeg tror faktisk jeg må skaffe meg Gregor Hohpes bok ‘The Architect Elevator’. Han hadde så mange gode poenger! Han beskrev arkitekter som en ‘heis’ mellom forretningssiden og teknologisiden – vi må kunne se det store bildet, men også finne de enkleste og mest effektive løsningene. Og analogien hans om at arkitekter i praksis selger ‘opsjoner’ i programvareutvikling var genial. Det handler om å låse inn visse ting, samtidig som vi holder muligheter åpne for fremtidige endringer.” – Gaute Løken, Lead Software Architect i Eye-share
Hypen rundt mikrotjenester har avtatt, og i stedet har debatten dreid seg mot hvordan vi kan kombinere fordelene fra mikrotjenester med det beste fra monolitter. Dette var tema i flere sesjoner, blant annet:
🔹 Practical advice for building glorious monoliths – Glenn F. Henriksen
🔹 Consistency and Agreements in Distributed Systems – Jimmy Bogard
🔹 Navigating complexity in event-driven architectures: A domain-driven approach – David Boyne
“Disse øktene ga meg mye å tenke på. Vi har nok for høy kobling mellom modulene våre, men hvor mye lønner det seg egentlig å abstrahere? Glenn Henriksen introduserte også et begrep jeg kommer til å bruke: ‘The pit of success’. Det handler om å designe kode slik at utviklere automatisk gjør det riktige valget. Vi har alltid jobbet sånn, men jeg har aldri hatt et godt navn på det før nå.” – Gaute Løken
Jeg synes poengsystemet med å gi grønne, gule og røde lapper etter hvert foredrag var en enkel, men genial måte å gi en vurdering på. Det eneste feiltrinnet var i foredraget "You're Doing Exceptions Wrong", da det rent fysisk ikke var nok grønne lapper klare. En fengende tittel kombinert med et tema som alle utviklere jobber med nesten hver eneste dag, gjorde at en stor andel av deltakerne fulgte nøye med.
Vi bruker dem alle sammen i kodebasene våre, men ingen lærer noen gang hvordan de skal gjøres. Så hvordan bør du gjøre det? I foredraget ble vi presentert for noen ulike typer unntak og en generell tilnærming til hver av dem:
Dette er en ekstrem forenkling av virkeligheten og bør studeres nærmere for å få et mer komplett bilde. Tanken om behovet for å omfavne noen unntak er noe jeg egentlig ikke har tenkt så mye over. Jeg tror denne tankegangen vil endre min tilnærming til hvordan jeg ser på unntakshåndtering. Jeg likte også den enkle demoen som viste at det å prøve å fange opp feil kan forårsake betydelig skade. Selv når du prøver å hjelpe koden din ved å prøve/fange feil, kan du ende opp med å skape scenarier som ikke kan skilles fra hverandre, noe som gjør feilsøking mye vanskeligere. Jeg anbefaler virkelig å se dette foredraget hvis dette høres interessant ut og du håndterer unntak ved å skrive dem, finne dem, forårsake dem eller prøve å fange dem.
"Noen ganger er det greit å ikke være som Ash Ketchum, siden du faktisk ikke trenger å fange dem alle." - Håvard Landråk, Technical Solution Consultant.
NDC-konferansene er kjent for sin høye kvalitet – både når det gjelder foredragsholdere og deltakere. Utstillingsområdet var livlig, med stands, konkurranser og gode muligheter for nettverking. Med 5–6 parallelle spor hele dagen skulle man tro at kvaliteten ville variere, men det var imponerende høyt nivå på alle øktene.
Å dra på en konferanse som dette er ikke bare verdifullt med tanke på inspirasjon og kunnskap, men det fungerer også som teambuilding.
"Selv om NDC var spekket med innsiktsfulle foredrag, skjedde det virkelige samholdet utenfor konferansesalene. Hver kveld dro teamet vårt ut for å utforske London over en middag og et par øl, mens vi diskuterte dagens foredrag og slappet av sammen. Etter at konferansen var over, ble seks av oss igjen over helgen og fikk mest mulig ut av tiden i byen. Vi så en Championship-kamp (Millwall-QPR), shoppet, besøkte museum og fortsatte vår mat- og øltur rundt i London. Turen handlet ikke bare om å lære - den handlet om felles opplevelser, gode samtaler og å skape minner sammen som et team." - Torbjørn Ankerheim.
Takk, NDC Conferences - vi sees igjen! 💖