Under årets Brukerforum tok vi vår digitale sofaprat til scenen, hvor Mats Danielsen ledet en uformell og engasjerende samtale om hvordan kunstig intelligens (AI) påvirker vår hverdag i Eye-share.
AI – vår tids industrielle revolusjon?
Sammen med sine kollegaer Torhill Falnes, Eva Michaelsen, Gaute Løken og Ingrid Bertelsen reflekterte Mats Danielsen sammen med panelet over hvordan AI påvirker innovasjon, effektiviserer interne prosesser og styrker produktmarkedsføring. Samtalen satte AI i perspektiv som en transformativ kraft – på linje med den industrielle revolusjonen – og viste hvordan denne teknologien forandrer måten vi jobber på.
Fra den industrielle revolusjonen til AI
Da den industrielle revolusjonen tok fart i Europa på 1700-tallet, skapte den både muligheter og bekymringer. Mange av disse spørsmålene – som «Hva vil vi leve av i fremtiden?» – gjenkjennes i dagens diskusjoner om AI. Under sofapraten tok vi blant annet opp:
Hva er egentlig forskjellen på AI og maskinlæring?
Gaute Løken forklarte at AI er et paraplybegrep som inneholder blant annet maskinlæring, og at maskinlæring er en AI teknologi som benytter et nevralt nett og trenes på store mengder data, som kan ses på som en «black box» der man ikke får forklaring på hvorfor den gir et gitt resultat. AI generelt inneholder også andre teknikker som f.eks. intelligente agenter, «case based reasoning», evolusjonære algoritmer etc.
Hvordan vi bruker AI i Eye-share
I Eye-share utforsker vi stadig nye måter AI kan forbedre både våre interne prosesser og våre produkter. Fra smartere programvareutvikling til mer effektive markedsføringsstrategier, er AI en integrert del av hvordan vi skaper verdi for kundene våre.
Hvordan bruker Eye-share AI for å forbedre produkter og tjenester?
Eva Michaelsen ga konkrete eksempler og fortalte om hvordan EyeDa, vår digitale assistent, stadig blir bedre til å forstå kundens løsninger. Hun beskrev også hvordan assistenten i fremtiden vil kunne gi dypere innsikt helt ned på dokumentnivå, noe som vil gi enda større verdi for våre kunder.
Hvordan bruker du AI i arbeidshverdagen din?
Gaute delte hvordan han som softwarearkitekt bruker AI som en idé-generator. En LLM-basert chatbot kan for eksempel komme med forslag som: «Det finnes en løsning for dette» eller anbefale en mulig fremgangsmåte. Og lurer du på hva en LLM-basert chatbot er så er den en samtalerobot som bruker en Large Language Model (LLM) til å forstå og generere naturlig språk.
Gaute understreket også at måten man bruker AI på, avhenger imidlertid av den enkeltes kompetanse og erfaring, og at det ikke finnes en «feil» måte å bruke AI på. Det handler om å finne de verktøyene og metodene som fungerer best for hver enkelt.
Ingrid Bertelsen, som er Product Marketing Manager, delte hvordan AI allerede spiller en sentral rolle i hennes arbeid. Hun bruker AI både som inspirasjonskilde, og for å øke sin egen produktivitet. For henne er AI både et verktøy for å løfte kvaliteten i arbeidet og for å spare tid – to sider av samme sak som gjør jobben mer effektiv og meningsfull.
CEO i Eye-share, Torhill Gysland Falnes, avsluttet med et strategisk blikk på implementering av AI:
Hva er ditt råd til andre bedriftsledere som vurderer AI?
Torhill understreket at det er viktig å ha en klar hensikt med bruken av AI – ikke bare bruke det for teknologiens skyld. Hun påpekte også at bedrifter bør stille de riktige etiske spørsmålene og vurdere nytteverdien nøye, slik at AI blir et verktøy for både økt effektivitet og lønnsomhet.
Vi takker paneldeltakerne for en inspirerende samtale på scenen under eye-share Brukerforum 2024💚